marți, 9 aprilie 2013

Despre muncitori

Cine și-a renovat/construit/reparat măcar o suprafață de 1 mp, știe despre ce vorbesc.
Ca și inițiatoare a mai multor proiecte de construcții (nu, nu e vorba despre pasajul Basarab și nici de Tronsonul Drumul Taberei – Universitate), am avut ocazia să interacționez în mod nefericit cu toate categoriile posibile pe care le-a dat această profesie. Deci, să trecem la treabă:

1. Zugravul autorizat cu anunț tipărit pe stâlp, ușa blocului, etc.
Cum il contactezi: suni la numărul de telefon de pe stâlp, vorbești cu un vecin de-al unui văr de-al lui care are mobil. Discuțiile ulterioare se vor purta în același mod.
Preț: nu te poți lămuri, nici măcar dupa ce ai contractat lucrarea, având în vedere că negocierea se face tot prin vecinul vărului.
De ce să îl chemi: de curiozitate.
Cum se desfășoară: Până la urmă nu mai vine și te sună după un an să te anunțe că a fost în Spania la cules de zmeură și să se intereseze cum o mai duce țeava/zugrăveala. Te prinzi că te-a sunat doar ca să se laude că și-a luat mobil.
Rezultat: ești în același stadiu din care ai pornit 

2. Nea Costel/Gigel/Vasile.
Cum îl contactezi: prin adminsitratorul blocului, o mătușă, o vecină
Preț: se exprimă în beri - Dai și mata de o bere, două...
De ce să îl chemi: este expert în teoria dezastrelor. Poate să îți explice în mod detaliat și cu referiri istorice, de ce chestia pe care o dorești reparată/construită nu o să meargă, nu se potrivește în contextul celorlalte țevi/pereți de BCA/chestii, are niște vicii de fabricație imanente provocate de celelalte echipe care au construit/reparat obiectivul de-a lungul timpului. Te pune în temă cu filozofia existențialistă.
Cum se desfășoară: În cazul în care nu ai fost suficient de receptiv la prima expunere, încearcă să te convingă să adopți o altă abordare și să faci cu totul altceva (de exemplu să te muți). Dacă insiști, se apucă resemnat de treabă, după ce te mai avertizează o dată că nu o sa meargă.
Rezultat: ești în același stadiu din care ai pornit, dar ai multă mizerie în casă/curte/apartament.

4. Echipa
Cum îi contactezi: ți-i recomandă șeful tău care are vilă.
Preț: mai mult decât costă vila șefului.
De ce să îi chemi: ești disperat
Cum se desfășoară: Până să se apuce de treabă par foarte profesioniști, fac tot felul de măsurători și folosesc termeni pe care nu îi înțelegi. Te anunță că o să te coste mai mult decât estimaseră inițial, din cauza unor probleme legate de structura blocului. Când se apucă de treabă, lucrează haotic. Dacă sunt plătiți la oră, vor lucra doar pe rând și vor aștepta zile în șir ca să se usuce sau să se cimenteze diverse chestii.
Rezultat: ești mult mai sărac, treaba făcută necesită niște reparații capitale pentru care apelezi din nou la nea Gigel. Deja ești și tu un adept al existențialismului și poți cita din Cioran chiar dacă nu l-ai citit.

Un comentariu: